Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kręciołki/spiralki z boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na grilla rozpoczęty, więc chciałabym Wam zaprezentować prosty i bardzo smaczny sposób na chrupiący boczek. Kręciołki lub jak wolicie spiralki to świetna propozycja na przekąskę lub troszkę bardziej kaloryczne mięsko do obiadu.

Kręciołki/spiralki z boczku

Składniki:

Kręciołki/spiralki z boczku

 

  • 15 plastrów surowego boczku (cienkich i długich)

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 15 patyczków do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Kręciołki/spiralki z boczku
Składniki potrzebne do przygotowania marynaty należy połączyć i doprawić według smaku solą z pieprzem.

Następnie każdy plasterek mięsa dokładnie wysmarować marynatą.

Całość wstawić do lodówki minimum na 2-3 h, a najlepiej na całą noc.

Kawałki boczku nawinąć na patyczki do szaszłyków.

(Nadziać jeden koniec plastra, resztę owinąć wokół patyczka i przebić drugi koniec mięsa.)

Tak przygotowane spiralki grillować z każdej strony na ruszcie lub upiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.