alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Morszczuk w sosie pomidorowym z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rewelacyjna rybka idealna na świąteczny stół. Najlepiej zrobić ją dwa dni wcześniej żeby smaki się przegryzły.

Morszczuk w sosie pomidorowym z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Morszczuk w sosie pomidorowym z papryką

Zalewa

Dodatkowo

  • 1 kg ryby morszczuk
  • 3 jajka
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • 2 papryki
  • 4 cebule

Sposób przygotowania:

Morszczuk w sosie pomidorowym z papryką
Rybę rozmrażamy, kroimy na kawałki, osuszamy i panierujemy w mące i jajku. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w paski, podsmażamy na oleju.

Do garnka wlewamy ocet, wodę, dodajemy przyprawy i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy przecier i podgrzewamy mieszając aż wszystko się połączy.

W naczyniu układamy rybę na przemian z cebulą i papryką i przelewamy letnią zalewą.

Chłodzimy w lodówce.

Smacznego
Morszczuk w sosie pomidorowym z papryką
Rybę panierujemy w mące i jajku, smażymy na rozgrzanym oleju
Morszczuk w sosie pomidorowym z papryką
Paprykę kroimy w paski i smażymy na rozgrzanym oleju
Morszczuk w sosie pomidorowym z papryką
W naczyniu układamy na przemian rybę, paprykę i cebulę
Morszczuk w sosie pomidorowym z papryką
Następnie ryby zalewamy letnią zalewą pomidorową