zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Kolorowe jajka z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie jajka były jedną z pozycji na świątecznej liście potraw. Co prawda Święta minęły ale można przygotować je na normalny posiłek taki codzienny, bez okazji. Bo przecież jajka jemy nie tylko na Wielkanoc.

Kolorowe jajka z łososiem

Składniki:

Kolorowe jajka z łososiem

 

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka łososia w sosie własnym
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • sól i pieprz do smaku

 

  • 1 szk soku z buraków
  • 1 łyżka octu
  • 1 szk przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Kolorowe jajka z łososiem
Obrane po ugotowaniu jajka umieścić w naczyniu z sokiem z buraków wymieszanym z octem i wodą.

Jeżeli sok zakrywa jajka lub macie go więcej niż szklankę to nie trzeba dolewać wody.

Tak zanurzone w płynie jajka zostawić w chłodnym miejscu na noc.

Następnego dnia jajka wyjąć z soku, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół.

Wydrążyć żółtka, dodać natkę i resztę składników i wymieszać farsz.

Tak przygotowanym nadzieniem nadziewać połówki jajek ( białek ) za pomocą worka cukierniczego i tylki lub po prostu łyżeczką czy woreczkiem foliowym z odciętym końcem i gotowe.