Sposób przygotowania:
Odsmażane kopytka z boczkiem, kiełbasą i cebulką
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę, ja przeciskam od razu gorące. Ziemniaki studzimy.
2. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo przesianą mąkę pszenną, zagniatamy gładkie nie lepiące się do rąk ciasto. Możemy dać mniej lub więcej mąki pszennej, jej ilość zależy od ziemniaków.
3. Następnie z ciasta formujemy wałek, kroimy kopytka dowolnej grubości i wielkości, tępą stroną noża robimy wzorek. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową na durszlak. Studzimy.
4. Cebulę kroimy według uznania i smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę obieramy i kroimy w półplasterki, boczek kroimy w małą kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażamy razem na niewielkiej ilości oleju.
5. Przestudzone kopytka smażymy na maśle do ładnego zrumienienia się. Podajemy z boczkiem, kiełbasa i cebulką. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Szklanka do odmierzania mąki o pojemności 250 ml.
Waga ziemniaków po obraniu.
Kopytka gotujemy na małym ogniu.
2. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo przesianą mąkę pszenną, zagniatamy gładkie nie lepiące się do rąk ciasto. Możemy dać mniej lub więcej mąki pszennej, jej ilość zależy od ziemniaków.
3. Następnie z ciasta formujemy wałek, kroimy kopytka dowolnej grubości i wielkości, tępą stroną noża robimy wzorek. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową na durszlak. Studzimy.
4. Cebulę kroimy według uznania i smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę obieramy i kroimy w półplasterki, boczek kroimy w małą kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażamy razem na niewielkiej ilości oleju.
5. Przestudzone kopytka smażymy na maśle do ładnego zrumienienia się. Podajemy z boczkiem, kiełbasa i cebulką. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Szklanka do odmierzania mąki o pojemności 250 ml.
Waga ziemniaków po obraniu.
Kopytka gotujemy na małym ogniu.
skuter5
Czekoladka 2
Babeczka35
Bardzo polecam :)
Babeczka35
Dziękuję bardzo :) I polecam :)
Pan Zmieszany