Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Odsmażane kopytka z boczkiem, kiełbasą i cebulką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne danie. Idealne na sycący zimowy obiad. Trochę pracochłonne jak to przy kopytkach, ale warto je przygotować.

Odsmażane kopytka z boczkiem, kiełbasą i cebulką

Składniki:

Odsmażane kopytka z boczkiem, kiełbasą i cebulką

Kopytka:

Dodatkowo:

  • 30 dag chudego boczku wędzonego i gotowanego (dobrego jakościowo)
  • 30 dag dobrej jakościowo kiełbasy
  • 3 cebule
  • olej
  • masło do smażenia
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Odsmażane kopytka z boczkiem, kiełbasą i cebulką
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę, ja przeciskam od razu gorące. Ziemniaki studzimy.

2. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo przesianą mąkę pszenną, zagniatamy gładkie nie lepiące się do rąk ciasto. Możemy dać mniej lub więcej mąki pszennej, jej ilość zależy od ziemniaków.

3. Następnie z ciasta formujemy wałek, kroimy kopytka dowolnej grubości i wielkości, tępą stroną noża robimy wzorek. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową na durszlak. Studzimy.

4. Cebulę kroimy według uznania i smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę obieramy i kroimy w półplasterki, boczek kroimy w małą kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażamy razem na niewielkiej ilości oleju.

5. Przestudzone kopytka smażymy na maśle do ładnego zrumienienia się. Podajemy z boczkiem, kiełbasa i cebulką. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Szklanka do odmierzania mąki o pojemności 250 ml.

Waga ziemniaków po obraniu.

Kopytka gotujemy na małym ogniu.