eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Jajeczny wielkanocny baranek Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam wielkanocnego baranka z jajek. Ugotowałam jajeczka przepiórcze i z połowy zrobiłam baranka a z drugiej połowy białek wełnę.

Jajeczny wielkanocny baranek Eli

Składniki:

Jajeczny wielkanocny baranek Eli

jajka

pozostałe składniki

  • 1 duża łyżka majonezu
  • 1 duża łyżka jogurtu greckiego
  • 1 ziarenko pieprzu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • kawałek zielonego pora - około 10 cm

dekoracja

  • pomidorki papryczkowe
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Jajeczny wielkanocny baranek Eli

przygotowanie składników

jajeczny wielkanocny baranek Eli
Przygotować białka jajek, pora, majonez i jogurt.

Jajka przepiórcze zalać wodą, dodać łyżkę soli i gotować 3 minuty. Ugotowane jajka odcedzić, lekko potłuc, zalać zimną wodą i obrać.

Połowę jajek przekroić na połówki, wyjąć żółtka ( z białek wykroić 6 słupków ) i zetrzeć białka na tarce z dużymi oczkami.

Pora opłukać, osuszyć i pokroić w słupeczki. Przygotować majonez i jogurt.

przygotowanie baranka

jajeczny wielkanocny baranek Eli
Na półmisku ułożyć baranka z jajek przepiórczych.

Jajko kurze ugotować na twardo, obrać z łupinki i przekroić na pół. Pozostałe jajka przepiórcze przekroić na połówki i ułożyć na półmisku tułów baranka.

Połowę jajka kurzego ułożyć jako głowę i wcisnąć ziarnko pieprzu jako oko. Cztery słupki z białka ułożyć jako nogi.

Dwa zakręcone kawałki białka ułożyć jako rogi.

przygotowanie baranka cd

jajeczny wielkanocny baranek Eli
Tułów posmarować sosem i posypać utartymi białkami.

Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Sosem posmarować tułów baranka i posypać utartymi białkami. Pod barankiem usypać trawę z pora.

przygotowanie baranka cd

jajeczny wielkanocny baranek Eli
Ułożyć trawę z pora i kwiatek z pomidorków.

Pomidorki papryczkowe opłukać, osuszyć i przekroić na połówki. Z pomidorków ułożyć płatki kwiatka.

Do środka włożyć żółtko jajka przepiórczego. Z natki pietruszki przygotować łodygę i liście kwiatka.