Sposób przygotowania:
Jajeczny wielkanocny baranek Eliprzygotowanie składników
Jajka przepiórcze zalać wodą, dodać łyżkę soli i gotować 3 minuty. Ugotowane jajka odcedzić, lekko potłuc, zalać zimną wodą i obrać.
Połowę jajek przekroić na połówki, wyjąć żółtka ( z białek wykroić 6 słupków ) i zetrzeć białka na tarce z dużymi oczkami.
Pora opłukać, osuszyć i pokroić w słupeczki. Przygotować majonez i jogurt.
przygotowanie baranka
Jajko kurze ugotować na twardo, obrać z łupinki i przekroić na pół. Pozostałe jajka przepiórcze przekroić na połówki i ułożyć na półmisku tułów baranka.
Połowę jajka kurzego ułożyć jako głowę i wcisnąć ziarnko pieprzu jako oko. Cztery słupki z białka ułożyć jako nogi.
Dwa zakręcone kawałki białka ułożyć jako rogi.
przygotowanie baranka cd
Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Sosem posmarować tułów baranka i posypać utartymi białkami. Pod barankiem usypać trawę z pora.
przygotowanie baranka cd
Pomidorki papryczkowe opłukać, osuszyć i przekroić na połówki. Z pomidorków ułożyć płatki kwiatka.
Do środka włożyć żółtko jajka przepiórczego. Z natki pietruszki przygotować łodygę i liście kwiatka.