paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Fantastyczne domowe drożdżówki z serem i truskawkami, posypane kruszonką i polane lukrem :) idealne na każdą okazję :)

Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

Składniki:

Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

Ciasto

  • ok 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 25 g drożdży (świeże w kostce)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • garść rodzynek
  • 1 całe jajko

Masa serowa

  • 250 g twarogu półtłustego (w kostce)
  • 1 op serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 żółtko
  • ok 2 łyżek cukru

Kruszonka

Ponadto

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką
Mleko lekko podgrzewamy i dokładnie łączymy z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy całe jajko, cukry, mąkę (nie dajemy od razu wszystkiej tylko dosypujemy wg potrzeby) i roztopione zimne masło oraz rodzynki.

Dokładnie wyrabiamy ciasto. Mąki dajemy tyle, żeby ciasto nie kleiło się do dłoni. Odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę serową. Twaróg ugniatamy widelcem razem z serkiem homogenizowanym. Dodajemy cukier (ilość wg uznania) i żółtko. Dokładnie mieszamy. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki.

Przygotowujemy kruszonkę - miękkie masło zagniatamy z mąką i cukrem do uzyskania sypkiej konsystencji kruszonki, jeśli masa jest zbyt wilgotna dodajemy odrobinę mąki Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (ugniatamy mocno aby wyszedł nadmiar powietrza) a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o rozmiarze ok 30x50 cm (podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką).

Rozwałkowane ciasto smarujemy masą serową i układamy truskawki. Następnie rolujemy wzdłuż krótszego boku. Roladę kroimy na ślimaczki o grubości ok 3-4 cm i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką.

Odstawiamy na ok 15 min a następnie pieczemy ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Upieczone studzimy na kratce. Drożdżówki polewamy lukrem. Smacznego :)