Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką
Mleko lekko podgrzewamy i dokładnie łączymy z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy całe jajko, cukry, mąkę (nie dajemy od razu wszystkiej tylko dosypujemy wg potrzeby) i roztopione zimne masło oraz rodzynki.
Dokładnie wyrabiamy ciasto. Mąki dajemy tyle, żeby ciasto nie kleiło się do dłoni. Odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę serową. Twaróg ugniatamy widelcem razem z serkiem homogenizowanym. Dodajemy cukier (ilość wg uznania) i żółtko. Dokładnie mieszamy. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Przygotowujemy kruszonkę - miękkie masło zagniatamy z mąką i cukrem do uzyskania sypkiej konsystencji kruszonki, jeśli masa jest zbyt wilgotna dodajemy odrobinę mąki Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (ugniatamy mocno aby wyszedł nadmiar powietrza) a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o rozmiarze ok 30x50 cm (podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką).
Rozwałkowane ciasto smarujemy masą serową i układamy truskawki. Następnie rolujemy wzdłuż krótszego boku. Roladę kroimy na ślimaczki o grubości ok 3-4 cm i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką.
Odstawiamy na ok 15 min a następnie pieczemy ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Upieczone studzimy na kratce. Drożdżówki polewamy lukrem. Smacznego :)
Dokładnie wyrabiamy ciasto. Mąki dajemy tyle, żeby ciasto nie kleiło się do dłoni. Odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę serową. Twaróg ugniatamy widelcem razem z serkiem homogenizowanym. Dodajemy cukier (ilość wg uznania) i żółtko. Dokładnie mieszamy. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Przygotowujemy kruszonkę - miękkie masło zagniatamy z mąką i cukrem do uzyskania sypkiej konsystencji kruszonki, jeśli masa jest zbyt wilgotna dodajemy odrobinę mąki Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (ugniatamy mocno aby wyszedł nadmiar powietrza) a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o rozmiarze ok 30x50 cm (podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką).
Rozwałkowane ciasto smarujemy masą serową i układamy truskawki. Następnie rolujemy wzdłuż krótszego boku. Roladę kroimy na ślimaczki o grubości ok 3-4 cm i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką.
Odstawiamy na ok 15 min a następnie pieczemy ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Upieczone studzimy na kratce. Drożdżówki polewamy lukrem. Smacznego :)