bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Krem angielski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Krem angielski

Składniki:

Krem angielski

 

  • l szklanka mleka, 3 żółtka, .1/2 szklanki cukru, kawałek wanilii, łyżeczka maki

Sposób przygotowania:

Krem angielski
Mąkę rozprowadzamy odrobiną zimnego mleka, tak by nie było grudek. Dodajemy do wrzącego mleka z wanilią — mieszając zagotowujemy. Ucieramy żółtka z cukrem; wlewamy do nich, mieszając, mleko z mąką. Stawiamy rondelek na niewielkim ogniu i mieszamy, aż masa zgęstnieje, ale nie zagotuje się. Zestawiamy z ognia i studzimy krem, mieszając. Nakładamy do ptysiów i posypujemy cukrem pudrem. Do tego kremu można dodać trochę tartej czekolady lub posiekanych orzechów, albo gotując mleko z mąką -dodać łyżeczkę kakao.

Tagi:

mak