malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Krem brokułowo-kalarepowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię kremy warzywne, bo są syte i bardzo smaczne. Podaję je z grzankami lub posypane groszkiem ptysiowym.

Krem brokułowo-kalarepowy

Składniki:

Krem brokułowo-kalarepowy

 

  • 2 średnie kalarepy,
  • 1 średnie brokuły,
  • średni pęczek pietruszki,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 mała marchewka,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 2 listki laurowe,
  • udko z kurczaka,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki śmietany 12 %.

Sposób przygotowania:

Krem brokułowo-kalarepowy
Bulion doprowadzamy do wrzenia, solimy, wrzucamy listki i udko, gotujemy 20 min. W tym czasie skrobiemy ziemniaki i kalarepy. Kroimy w kostkę wszystkie warzywa i wrzucamy do zupy, dodajemy kurkumę, gotujemy 20 min. Następnie wyjmujemy udko, dodajemy natkę pietruszki, miksujemy całość lub blendujemy, zaprawiamy śmietaną. Podajemy krem sam lub z grzankami.