Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1245]

Krem budyniowo-chałwowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 290
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krem jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji. Może również stanowić samoistny deser.

Krem budyniowo-chałwowy

Składniki:

Krem budyniowo-chałwowy

 

  • 750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200g masła
  • 300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)

Sposób przygotowania:

Krem budyniowo-chałwowy

Budyń:

Krem budyniowo-chałwowy
Można użyć też budyniu o smaku waniliowym.

Z całej ilości mleka odlać około 150 ml i rozmieszać w nim proszek budyniowy z żółtkami.
Resztę mleka zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
Wszystko razem mieszać, aż budyń zagotuje się i zgęstnieje.
Garnuszek odstawić z ognia, przykryć za pomocą folii spożywczej i odstawić, aż budyń będzie całkowicie zimny.

Chałwa:

Krem budyniowo-chałwowy
Można użyć chałwy o dowolnym smaku, lecz najlepsza jest waniliowa.

Chałwę należy drobno pokruszyć, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub delikatnie rozmiksować.

Krem:

Krem budyniowo-chałwowy
Masło powinno mieć co najmniej 82% tłuszczu.

Koniecznie miękkie masło zmiksować do białości, a następnie partiami połączyć z ostudzonym budyniem i na końcu z rozdrobnioną chałwą.


Tagi:

kremy desery