Sposób przygotowania:
Tort orzechowo serowy z kremem chałwowymBiszkopt orzechowy
Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy drobno posiekane orzechy laskowe i mieszamy całość drewnianą łyżką. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (tylko spód) tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku 35 minut.
Sernik
Margarynę topimy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony ser, wiórki kokosowe, sernix oraz olejek śmietankowy i mleko. Miksujemy na najmniejszych obrotach. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Na wyłożoną papierem tortownicę wykładamy połowę pokruszonych herbatników. Delikatnie przelewamy masę serową i wyrównujemy. Posypujemy pozostałymi herbatnikami i lekko je dociskamy. Sernik przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 190 st C piekarnika na 1 godzinę. Po ok 30 minutach, nie wyciągając sernika ściągamy folię. Sernik studzimy najlepiej na całą noc.
Krem chałwowy
Śmietankę lekko podgrzewamy z pokruszoną chałwą do jej rozpuszczenia. Mieszamy cały czas i pilnujemy by nie zagotować. Studzimy i odstawiamy przykrytą folią spożywczą do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy schłodzony serek mascarpone.
Przełożenie
Biszkopt orzechowy- 1/3 kremu- sernik- 1/2 kremu- odsączone wiśnie- biszkopt orzechowy- resztą kremu dekorujemy wierzch oraz boki tortu. Dodatkowo można cały tort obłożyć rurkami z kremem o smaku np. waniliowym.