Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Bazyliowe udka z suszonymi pomidorami i czosnkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 390
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowany kurczak jest niezwykle aromatyczny i co najważniejsze... po prostu pyszny! Mięso wychodzi miękkie oraz idealnie doprawione. Zresztą bazylia, czosnek i suszone pomidory to świetne połączenie.

Bazyliowe udka z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Składniki:

Bazyliowe udka z suszonymi pomidorami i czosnkiem

 

  • 1 kg udek z kurczaka (u mnie wyszły 2 przekrojone ćwiartki)

Marynata:

  • Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli ziołowej (płaska)
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bazyliowe udka z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Marynata:

Bazyliowe udka z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Sól ziołową można zastąpić mniejszą ilością zwykłej.

Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie do pieczenia:

Bazyliowe udka z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Ząbki czosnku powinny być nieobrane, czyli w łupinkach.

Każdy kawałek kurczaka dokładnie natrzeć marynatą.
Całość schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnie mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i między jego kawałki wepchnąć suszone pomidory oraz ząbki czosnku - w łupinkach.

Pieczenie:

Bazyliowe udka z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Kurczak cały czas powinien być pieczony pod przykryciem.

Naczynie z kurczakiem przykryć folią aluminiową.
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60-80 minut.
(Czas zależy od wielkości kawałków mięsa.)