Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z kremem chałwowym
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Następnie dodawać cukier, po łyżce, miksować, aż się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Na koniec wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, wymieszać delikatnie na najwolniejszych obrotach miksera. Formę (18x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę na biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić. Przekroić na pół. Masa: z mleka odlać 2/3 szklanki, wsypać budynie i rozmieszać. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym, ciągle mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysto, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, dokładnie po każdej miksować. Na koniec wkruszyć całą chałwę i miksować 2-3 minuty, aż masa będzie jednolita. Kremem posmarować pierwszy blat, nałożyć drugi, posmarować resztą kremu. Wyrównać i schłodzić w lodówce kilka godzin. Gotowe ciasto kroić w kwadraty, udekorować czekoladą lub chałwą
reanja
Netka
Alex_M
moja też, ale jakoś tak rzadko robię ciasta z kremami... muszę zrobić jeszcze coś zanim zaczną się truskaweczki i inne owoce :)
Alex_M
dziekuję :) nam smakowało! ;)