Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z kremem chałwowym i kawową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i lekkie ciasto. Smak chałwowy i kawowy to super połączenie. Bardzo polecam do niedzielnej kawy. Smacznego.

Ciasto z kremem chałwowym i kawową pianką

Składniki:

Ciasto z kremem chałwowym i kawową pianką

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki maki tortowej
  • pół szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 lekko kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 20 dag ulubionej chałwy ( u mnie waniliowa )
  • 20 dag masła lub margaryny

Pianka:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 5 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
  • 5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej
  • około 15 dag okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem chałwowym i kawową pianką
1. Pieczemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach tak około 24 cm x 35 cm. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Robimy krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie to takie proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Na kremie w równych rzędach układamy biszkopty.

3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach.

4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi, to tym lepiej będzie się kroiło.

5. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę. 

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

U mnie chałwa o smaku waniliowym.

Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.

Tagi:

ciasto deser