mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Krem budyniowo-maślany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To mój ulubiony przepis na krem budyniowo-maślany, jest puszysty i lekki

Krem budyniowo-maślany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem budyniowo-maślany

 

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 szklanki mleka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka miękkiego masła

 

Sposób przygotowania:

Krem budyniowo-maślany
1,5 szklanki mleka wlewam do rondla i gotuję. Resztę mleka, 1/2 szklanki dokładnie mieszam z proszkiem budyniowym i wlewam do gotującego się mleka, mieszam, chwilę gotuję, wyłączam ogień i pozostawiam do ostudzenia. Miękkie masło ucieram w makutrze pałką z cukrem pudrem na białą masę. Zimny budyń dodaję stopniowo łyżką do masy maślanej i dalej ucieram. Miksuję tak długo aż masa będzie biała i wyraźnie puszysta. Gotowym kremem przekładam ciasta czy ciastka.
Krem budyniowo-maślany
Miękkie masło ucieram pałką w makutrze na białą masę
Krem budyniowo-maślany
Do utartego masła dodaję po łyżce zimnego budyniu i dalej ucieram