Mienta

Mienta

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Krem cebulowo-serowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja koleżanka znalazła ten przepis na kartce w pociągu PKP. Potrawa przypadła mi do gustu i często ją przyrządzam.

Krem cebulowo-serowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem cebulowo-serowy

 

  • 4 duże cebule
  • 1/3 kostki masła
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • ser gouda ( mała kostka)
  • pieprz, sól
  • kieliszek wina (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Krem cebulowo-serowy
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle. Zalać bulionem i wonem i gotować około 20-30 minut. W razie dużej gęstości dodać wody. Kiedy cebula zmięknie zblendować całość na gładkość. Następnie dodać żółty ser. Jeżeli się nie rozpuści to mniej więcej po 10 minutach wyciągnąć resztki ( i zjeść ze smakiem ;p ). Pod koniec gotowania doprawić pieprzem. Można podawać z grzankami lub jajkiem. Smacznego :)
Krem cebulowo-serowy
Kiedy cebula zmięknie zblendować całość na gładkość. Następnie dodać żółty ser.

Tagi:

sery ser