Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Krem chrzanowy z grillowaną białą kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Na Wielkanocne śniadanie podam trochę lżejszą niż tradycyjne świąteczne zupy - przygotowaną na bazie rosołu drobiowego, lekko pikantną z odrobiną słodyczy i ze świątecznymi dodatkami zupę. Te święta będą mieć smak kremu chrzanowego z dodatkiem jabłka

Krem chrzanowy z grillowaną białą kiełbasą

Składniki:

Krem chrzanowy z grillowaną białą kiełbasą

 

  • 3 ziemniaki
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 litry rosołu drobiowego lub bulionu
  • 50 ml śmietany kremówki lub słodkiej 18%
  • 2 żółtka
  • 4 białe kiełbaski

 

Sposób przygotowania:

Krem chrzanowy z grillowaną białą kiełbasą
W garnku rozpuszczamy masło. Ziemniaki i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek kroimy w grubą kostkę. Na rozpuszczonym maśle przesmażamy na złoty kolor cebulę, ziemniaki i jabłka. Kiedy ładnie się zarumienią wlewamy do nich wino i gotujemy około 5 minut. Do warzyw wlewamy rosół lub bulion i gotujemy wszystko razem 15 minut ( lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie). Zupę miksujemy i z powrotem gotujemy na małym ogniu około 15 minut ( zupa ma trochę odparować ). Do zupy wlewamy śmietankę i gotujemy 5 minut. Do miseczki wbijamy żółtka, zalewamy je chochlą zupy i energicznie mieszamy aby żółtka się nie ścięły, dodajemy jeszcze jedną chochlę zupy i całość wlewamy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie była jak niezbyt gęsta śmietana, ale akurat taka smakowała nam bardziej. Na patelni grillowej grillujemy lekko ponacinaną białą kiełbasę, aż do uzyskania zarumienionej chrupiącej skórki. Na talerz wlewamy porcję zupy, wkładamy chrupiącą białą kiełbasę i od razu serwujemy. Zupę można podać również z ugotowanym na twardo jajkiem i usmażonym chrupiącym boczkiem ; )