Sposób przygotowania:
Krem chrzanowy z grillowaną białą kiełbasą
W garnku rozpuszczamy masło. Ziemniaki i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek kroimy w grubą kostkę. Na rozpuszczonym maśle przesmażamy na złoty kolor cebulę, ziemniaki i jabłka. Kiedy ładnie się zarumienią wlewamy do nich wino i gotujemy około 5 minut. Do warzyw wlewamy rosół lub bulion i gotujemy wszystko razem 15 minut ( lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie). Zupę miksujemy i z powrotem gotujemy na małym ogniu około 15 minut ( zupa ma trochę odparować ). Do zupy wlewamy śmietankę i gotujemy 5 minut. Do miseczki wbijamy żółtka, zalewamy je chochlą zupy i energicznie mieszamy aby żółtka się nie ścięły, dodajemy jeszcze jedną chochlę zupy i całość wlewamy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie była jak niezbyt gęsta śmietana, ale akurat taka smakowała nam bardziej. Na patelni grillowej grillujemy lekko ponacinaną białą kiełbasę, aż do uzyskania zarumienionej chrupiącej skórki. Na talerz wlewamy porcję zupy, wkładamy chrupiącą białą kiełbasę i od razu serwujemy. Zupę można podać również z ugotowanym na twardo jajkiem i usmażonym chrupiącym boczkiem ; )
smokii