Anna Zelek

Anna Zelek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 90]

Krem cytrynowy 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny krem pasuje z biszkoptami.

Krem cytrynowy 3

Składniki:

Krem cytrynowy 3

 

  • kremowa 10 dkg Mleko 1 szkl Żelatyna 1-1,5dkg Jajka 3 szt Cukier puder 10dkg

Sposób przygotowania:

Krem cytrynowy 3
Mleko zagotować. Żelatynę noamoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, otrzeć z niej skórke na tarce, przekrajać na połowę. Żółtka utrzeć z częścią cukru. Białka ubić na sztywną pianę. Wrzące mleko wlewać stopniowo do utartych żółtek nie przerywając ubijania, dodać gęstniejącą żelatynę, sok i skórkę otartą z cytryny oraz pianę z białek. Masę ubijać do momentu, aż zacznie gęstnięć, po czym prrzełożyć ją do salaterki i zastudzić. Oziębioną śmietankę ubić na pianę z cukrem.

Tagi:

jajko jajka