marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem jagodowo-śmietankowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jagody przebrać,opłukać i wstawić do zamrożenia.Potem rozmrozić ok.15 min.ubić składniki na krem blenderem,dodać śmietanę.Zamrozić.Podawać.

Krem jagodowo-śmietankowy.

Składniki:

Krem jagodowo-śmietankowy.

 

  • 400 g.jagód(świeżych lub mrożonych),
  • 100 g.cukru,
  • 200 g.śmietany kremówki,
  • 12 małych miseczek waflowych,
  • posiekane pistacje,
  • polewa czekoladowa(dla dzieci) lub ajerkoniakowa(dla dorosłych)
  • z domieszką wódki-3-5 cl.

Sposób przygotowania:

Krem jagodowo-śmietankowy.
Świeże jagody przebrać,opłukać dokładnie,osączyć i wstawić na
tacy do zamrażalnika na 40 min.Po wyjęciu rozmrażać,ale krótko
ok.15 min.Śmietanę ubić z cukrem na sztywno.Jagody z cukrem
zmiksować w malakserze lub użyć blendera.Dodać śmietanę.Na
wpół zamrożony krem jagodowo-śmietankowy przełożyć do miseczek waflowych lub kubeczków.Posypać siekanymi pistacjami i
podawać od razu z polewą czekoladową dzieciom,a dorosłym po-
-dać deser z polewą ajerkoniakową.