Sposób przygotowania:
Krem kalarepkowo serowy z grzankami
1. Kalarepę i marchewkę obrać, umyć i pokroić. Kalarepę w kostkę a marchewkę w plasterki. Do garnka włożyć łyżkę masła i roztopić. Wrzucić kalarepę i marchew i chwilę smażyć. Dodać obraną i umytą połówkę cebuli oraz natkę pietruszki i selera. Wszystko podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
2. Dodać przyprawy do smaku i ser. Wymieszać zupę, aż ser się roztopi. Przykryć zupę pokrywką i na chwile odstawić. Na patelni rozgrzać masło. Kromki chleba tostowego pokroić na małe trójkąty, oprószyć je przyprawą zioła włoskie i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, po czym wyłożyć je na talerzyk.
3. Zupę zmiksować blenderem na krem, nalać do miseczek i podać z grzankami.
2. Dodać przyprawy do smaku i ser. Wymieszać zupę, aż ser się roztopi. Przykryć zupę pokrywką i na chwile odstawić. Na patelni rozgrzać masło. Kromki chleba tostowego pokroić na małe trójkąty, oprószyć je przyprawą zioła włoskie i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, po czym wyłożyć je na talerzyk.
3. Zupę zmiksować blenderem na krem, nalać do miseczek i podać z grzankami.
gusia1000