Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1102]

Krem maślano-orzechowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Jest idealny do przekładania ciast, ciasteczek i tortów czy wypełniania rurek oraz babeczek.

Krem maślano-orzechowy

Składniki:

Krem maślano-orzechowy

 

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/dowolny alkohol

Sposób przygotowania:

Krem maślano-orzechowy

Orzechy:

Krem maślano-orzechowy
Do mielenia orzechów użyłam młynka do kawy.

Orzechy należy drobno zmielić.

Masa orzechowa:

Krem maślano-orzechowy
Gotowa masa orzechowa powinna być całkowicie ostudzona.

Zmielone orzechy należy przełożyć do rondelka, zalać mlekiem i podgrzewać aż całość się zagotuje, a mleko wsiąknie w orzechy.

Masę pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Krem:

Krem maślano-orzechowy
Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Miękkie masło z pudrem należy zmiksować do białości i partiami połączyć z masą orzechową.

Opcjonalnie można dodać ekstrakt z wanilii/dowolny alkohol.

Krem nadaję się już do użycia, a schłodzony nabierze bardziej sztywnej konsystencji.

Tagi:

orzechy krem