jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Niezawodne faworki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki to pyszny karnawałowy deser. O ile na wykonanie pączków nie każdy się pokusi, to na faworki znajdzie się więcej chętnych. Wystarczy tylko dobry przepis i odrobinę chęci:).

Niezawodne faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Niezawodne faworki

CIASTO:

  • 400 gram mąki,
  • 5 żółtek,
  • Około 7 łyżek kwaśnej śmietany (ile przyjmie ciasto),
  • Szczypta soli,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżki spirytusu,

DODATKOWO:

  • Olej do smażenia,
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Niezawodne faworki

ETAP 1

Niezawodne faworki
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy w niej kopczyk. W utworzonym umieszczamy żółtka, sól, alkohol, proszek do pieczenia oraz śmietanę.

ETAP 2

Niezawodne faworki
ciasto wybijamy

Całość zagniatamy dość długo, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.
Tak przygotowane kilkakrotnie wybijamy wałkiem z każdej strony

ETAP 3

Niezawodne faworki
przygotowane ciasto schładzamy

Gotowe zawijamy w folię i odkładamy na około 20 minut, by odpoczęło.

ETAP 4

Niezawodne faworki
formujemy zgrabne faworki

Po tym czasie odcinamy część ciasta. Wałkujemy je jak najcieniej. Rozwałkowane dzielimy radełkiem na prostokąty o wymiarach około 3/12 cm.

W środku każdego paska wykonujemy nacięcie. Przez powstały otwór przewijam jeden z końców paska. W ten sposób formujemy faworki.

ETAP 5

Niezawodne faworki
gotowe faworki odsączamy na papierowym ręczniku

Uformowane wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

Faworki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.