Sposób przygotowania:
Niezawodne faworkiETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy w niej kopczyk. W utworzonym umieszczamy żółtka, sól, alkohol, proszek do pieczenia oraz śmietanę.
ETAP 2
Całość zagniatamy dość długo, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.
Tak przygotowane kilkakrotnie wybijamy wałkiem z każdej strony
ETAP 3
Gotowe zawijamy w folię i odkładamy na około 20 minut, by odpoczęło.
ETAP 4
Po tym czasie odcinamy część ciasta. Wałkujemy je jak najcieniej. Rozwałkowane dzielimy radełkiem na prostokąty o wymiarach około 3/12 cm.
W środku każdego paska wykonujemy nacięcie. Przez powstały otwór przewijam jeden z końców paska. W ten sposób formujemy faworki.
ETAP 5
Uformowane wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.
Faworki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
SylaUla