marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem mrożony z straciatellą i miętą pieprzową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Krem mrożony tym się różni od sorbetów,że dodaje się mleko lub kremówkę oraz żółtka utarte na parze.Dodawać można gamę różnych bakalii,aż po listki mięty

Krem mrożony z straciatellą i miętą pieprzową

Składniki:

Krem mrożony z straciatellą i miętą pieprzową

 

  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 ml.kremówki,
  • 5 płatków żelatyny,
  • duża łyżka zimnej wody,
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej,
  • gałązki mięty pieprzowej.

Sposób przygotowania:

Krem mrożony z straciatellą i miętą pieprzową
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na parze do białości,zastawić, wystudzić Śmietanę wlać do szklanej misy i ubić na sztywno oraz wstawić do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić z 45 min. Listki świeżej mięty pieprzowej opłukać, poobrywać z gałązek i ugniatać w dłoni. Płatki żelatyny namoczyć w łyżce zimnej wody, aby napęczniała, po czym połączyć ją z masą jajeczną, ubitą kremówką oraz ze startą na wiórki czekoladą deserową i listkami mięty pieprzowej. Przełożyć masę do pojemnika na lody, pojemnik zamknąć i schować na półkę w zamrażalniku na 1-2 godz. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i przełożyć krem gałkarką do wysokich pucharków lub szklanek z rżniętego szkła. Udekorować krem przed podaniem pozostałymi listkami mięty pieprzowej lub łagodnej.

Tagi:

czekolada