Sposób przygotowania:
Krem mrożony z straciatellą i miętą pieprzową
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na parze do białości,zastawić, wystudzić Śmietanę wlać do szklanej misy i ubić na sztywno oraz wstawić do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić z 45 min. Listki świeżej mięty pieprzowej opłukać, poobrywać z gałązek i ugniatać w dłoni. Płatki żelatyny namoczyć w łyżce zimnej wody, aby napęczniała, po czym połączyć ją z masą jajeczną, ubitą kremówką oraz ze startą na wiórki czekoladą deserową i listkami mięty pieprzowej. Przełożyć masę do pojemnika na lody, pojemnik zamknąć i schować na półkę w zamrażalniku na 1-2 godz. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i przełożyć krem gałkarką do wysokich pucharków lub szklanek z rżniętego szkła. Udekorować krem przed podaniem pozostałymi listkami mięty pieprzowej lub łagodnej.
reanja