Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Mrożony krem cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rewelacyjnie orzeźwiający mrożony krem cytrynowy. Polecam na deser w upalne lipcowe dni. Nie tylko dla dzieci ;)

Mrożony krem cytrynowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mrożony krem cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Mrożony krem cytrynowy
Owoce wyszorować dokładnie. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Z pomarańczy również. Do soku i skórki dodać cukier, jajka i mąkę, zmiksować. Postawić na gazie i gotować ciągle mieszając aż powstanie gęsty krem. Dodać masło i wymieszać. Wystudzić i schłodzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać mocno schłodzony cytrusowy krem. Wymieszać i wlać do szczelnego pojemnika. Wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. W połowie tego czasu wyjąć i przemieszać. Krem nałożyć do pucharków lub szklaneczek, udekorować czekoladowymi patyczkami lub bezikami (wg uznania)
Mrożony krem cytrynowy
Owoce wyszorować dokładnie. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Z pomarańczy również. Do soku i skórki dodać cukier, jajka i mąkę, zmiksować.
Mrożony krem cytrynowy
Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać mocno schłodzony cytrusowy krem.
Mrożony krem cytrynowy
Wymieszać i wlać do szczelnego pojemnika. Wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. W połowie tego czasu wyjąć i przemieszać.

Tagi:

jajko jajka