Sposób przygotowania:
Babeczki z kremem budyniowym i owocami
Mąkę, masło cukier puder i cukier waniliowy, skórkę cytrynowa i wodę połączyć i szybko zagnieść Otrzymane gładkie, jednolite ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na 8 części, każdą rozwałkować/użyć folii spożywczej/i wyłożyć foremki o średnicy ok.10 cm. Każdą babeczkę , wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok.20 min.Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę , budyń i 3/4 szklanki mleka , dokładnie wymieszać. Pozostałą cześć mleka zagotować. Do gorącego mleka wlać składniki kremu i podgrzewać do momentu zagotowania. Dokładnie mieszając doprowadzić do zgęstnienie kremu. Zdjąć z ognia i do ciepłego jeszcze kremu dodać masło, energicznie wymieszać i przykryć szczelnie folią spożywczą ,by zapobiec utworzeniu się na wierzchu skorupy. Pozostawić do schłodzenia. Owoce dokładnie umyć, osuszyć i obrać./mrożone czernice wyjmuję z zamrażarki w momencie dekorowania babek/. Schłodzonym kremem napełnić babeczki i ozdobić owocami.Aby zachować świeży wygląd owoców można je z wierzchu posmarować bezbarwnym, tężejącym roztworem żelatyny.
marietta
cris
Ludzika .....powiadasz?...może następnym razem.....