cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Babeczki z kremem budyniowym i owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruchutkie babeczki z kremem budyniowym i owocami,które możemy dowolnie komponować

Babeczki z kremem budyniowym i owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z kremem budyniowym i owocami

 

  • ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła /schłodzone,pokrojone w kawałki/
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 120 g masła
  • owoce: truskawki,kiwi, mrożone czernice lub inne do dekoracji
  • Z podanych składników otrzymałam 8 tartaletek.

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem budyniowym i owocami
Mąkę, masło cukier puder i cukier waniliowy, skórkę cytrynowa i wodę połączyć i szybko zagnieść Otrzymane gładkie, jednolite ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na 8 części, każdą rozwałkować/użyć folii spożywczej/i wyłożyć foremki o średnicy ok.10 cm. Każdą babeczkę , wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok.20 min.Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę , budyń i 3/4 szklanki mleka , dokładnie wymieszać. Pozostałą cześć mleka zagotować. Do gorącego mleka wlać składniki kremu i podgrzewać do momentu zagotowania. Dokładnie mieszając doprowadzić do zgęstnienie kremu. Zdjąć z ognia i do ciepłego jeszcze kremu dodać masło, energicznie wymieszać i przykryć szczelnie folią spożywczą ,by zapobiec utworzeniu się na wierzchu skorupy. Pozostawić do schłodzenia. Owoce dokładnie umyć, osuszyć i obrać./mrożone czernice wyjmuję z zamrażarki w momencie dekorowania babek/. Schłodzonym kremem napełnić babeczki i ozdobić owocami.Aby zachować świeży wygląd owoców można je z wierzchu posmarować bezbarwnym, tężejącym roztworem żelatyny.
Babeczki z kremem budyniowym i owocami
Pierwsza degustacja a potem tylko dokładka.