marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem orzechowy z jaglanką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Desery z kaszką jaglaną mają coraz większe powodzenie nie tylko u najmłodszych,ale i dorosłych. Można ją łączyć z czekoladą,orzechami,cynamonem itp.

Krem orzechowy z jaglanką

Składniki:

Krem orzechowy z jaglanką

 

  • 1 woreczek kaszy jaglanej,
  • średnie opakowanie krokantu orzechowego lub 25 dag. siekanych pistacji lub laskowych,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/4 l. garnka wody,
  • 200 ml.kremówki,
  • 5 płatków żelatyny,
  • pełna łyżka zimnej wody,
  • opakowanie rurek waflowych pustych.

Sposób przygotowania:

Krem orzechowy z jaglanką
Zagotować wrzątek w garnku i wsypać tyle kaszki, ile jest wody w naczyniu i zamieszać zawartość na średnim ogniu, aż kaszka wchłonie gorącą wodę. Wtedy to zestawić i wystudzić. Kremówkę wlać do szklanej miski i ubić na sztywno i schłodzić w lodówce z ok. 40 min. Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości przez 20 min. Również odstawić na bok i przestudzić. Orzechy laskowe lub pistacjowe rozłupać i posiekać bardzo drobno lub użyć krokantu orzechowego. Kremówkę wyjąć i połączyć z resztą składników oraz napęczniałą żelatyną. Przełożyć deser do foremek lub do pucharków i ponownie schłodzić przez 35-40 min. Po upływie czasu naczynia z deserem wyjąć, posypać resztą krokantu orzechowego i podawać z waflowymi rurkami.