jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Krem rafaello z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Krem idealnie pasujemy do pieczywa, herbatników, krakersów itp. Można go zajadać gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a dodatkowo zdrowego:).

Krem rafaello z ciecierzycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem rafaello z ciecierzycy

 

  • Składniki
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
  • około 0,5 - 3/4 szklanki mleka w proszku (do smaku)
  • sól do gotowania,
  • cukier trzcinowy do smaku1-2 łyżki,
  • około 1/3 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Krem rafaello z ciecierzycy
Ciecierzycę namaczamy (najlepiej na noc) . Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną ciecierzycę studzimy. Aby czynność przyspieszyć możemy przelać ciecierzycę zimną wodą. Przed użyciem odsączamy ją z wody. Tak przygotowaną przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej wiórki kokosowe. Całość wstępnie miksujemy. Między czasie czekoladę rozpuszczamy. Do zmiksowanej ciecierzycy dodajemy rozpuszczoną czekoladę, cukier, mleko w proszku. Całość ponownie miksujemy. W trakcie miksowania wlewamy mleko. Jeśli chcemy uzyskać gęstszy krem dodajemy mleko w proszku, Jeśli rzadszy dodajemy jeszcze płynne. Gotowe. Krem miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Krem rafaello z ciecierzycy
Przygotowana ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc
Krem rafaello z ciecierzycy
Ciecierzyce gotujemy, studzimy i odsączmy z wody
Krem rafaello z ciecierzycy
Biała czekoladę rozpuszczamy z niewielkim dodatkiem mleka
Krem rafaello z ciecierzycy
Ciecierzycę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki