SUPERPRZEPIS

Krem warzywny z bobem i kurczakiem

  • 3
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Krem warzywny z bobem i kurczakiem Więcej zdjęć (4)

Krem warzywny z bobem i wędzonym kurczakiem to smaczna propozycja letniego dania jednogarnkowego.

Składniki:

Krem warzywny z bobem i kurczakiem

 

  • 600 g bobu
  • włoszczyzna do zupy
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • harissa do smaku
  • 2 udka wędzonego kurczaka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • listki mięty do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Krem warzywny z bobem i kurczakiem
Włoszczyznę zalewamy wodą, dodajemy sporą szczyptę soli i gotujemy warzywa do miękkości. Wyjmujemy je z gorącego bulionu. Gotujemy w nim bób. Wyjmujemy bób z bulionu, obieramy go z łupin. Część pozostawiamy do posypania, resztę wkładamy do bulionu.



Dodajemy ugotowane warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por). Miksujemy warzywa na krem. Ddajemy mleko kokosowe, harissę, pieprz ziołowy i sól do smaku. Podgrzewamy zupę. Obieramy kurczaka z kości, kroimy w plasterki - układamy je na brzegach talerzy. Smarujemy musztardą francuską.



Nalewamy zupę, posypujemy bobem i dekorujemy listkami mięty. Posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Krem warzywny z bobem i kurczakiem
W bulionie warzywnym gotujemy bób do miękkości.
Krem warzywny z bobem i kurczakiem
Wyjmujemy bób z bulionu, obieramy go z łupin.
Krem warzywny z bobem i kurczakiem
Część obranego bobu pozostawiamy do posypania, resztę wkładamy do bulionu.