migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Krem z czerwonej soczewicy z marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Bardzo lubię czerwoną soczewicę. Robiłam z niej pyszne kotleciki oraz pożywną zupę. Teraz zrobiłam zupę krem z dodatkiem marchewki. Zupka wyszła bardzo pyszna i sycąca. Podałam ją z moim ulubionym prażonym słonecznikiem.

Krem z czerwonej soczewicy z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z czerwonej soczewicy z marchewką

 

  • 1,7 l bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie marchewki (ok 250 g)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności 250 ml)
  • tymianek
  • zioła włoskie

Sposób przygotowania:

Krem z czerwonej soczewicy z marchewką
Do garnka wlać bulion i zagotować. W międzyczasie obrać cebulę i marchewkę. Warzywa pokroić w niedużą kotkę. Wrzucić do gotującego bulionu. Gotować aż warzywa będą al'dente ok 15 minut.

Następnie dodać soczewicę i gotować aż wszystko będzie miękkie. Do smaku zupkę doprawić tymiankiem i ziołami włoskimi.

Gdy juz soczewica i warzywa się ugotują zestawić garnek z ognia. Wszystko zmiksować na gładki krem.

Gdyby zupa była za gęsta można dolać bulionu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Krem z czerwonej soczewicy z marchewką
Do garnka wlać bulion i zagotować. W międzyczasie obrać cebulę i marchewkę. Warzywa pokroić w niedużą kotkę.
Krem z czerwonej soczewicy z marchewką
Pokrojone warzywa wrzucić do gotującego bulionu. Gotować aż warzywa będą al'dente ok 15 minut.
Krem z czerwonej soczewicy z marchewką
Następnie dodać soczewicę i gotować aż wszystko będzie miękkie. Do smaku zupkę doprawić
Krem z czerwonej soczewicy z marchewką
Gdy juz soczewica i warzywa się ugotują zestawić garnek z ognia. Wszystko zmiksować na gładki krem.

Tagi:

zupa zupa krem