smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Zupa krem z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna zupa na bazie czerwonej soczewicy. Pożywna i smaczna. Można dodatkowo podać z kleksem śmietany.

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Składniki:

Zupa krem z czerwonej soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z czerwonej soczewicy
1. Cebulę i czosnek pokroić drobno i podsmażyć na maśle.

2. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem.

3. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę.

4. Gotować aż warzywa bedą miękkie, po czym dodać pomidory z puszki i gotować około 5 minut.

5. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić przyprawami.

6. Zrobić grzanki. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10 minut.

7. Zupę wlać na talerz, posypać grzankami i koperkiem.