Sposób przygotowania:
Zupa krem z czerwonej soczewicy
1. Cebulę i czosnek pokroić drobno i podsmażyć na maśle.
2. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem.
3. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę.
4. Gotować aż warzywa bedą miękkie, po czym dodać pomidory z puszki i gotować około 5 minut.
5. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić przyprawami.
6. Zrobić grzanki. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10 minut.
7. Zupę wlać na talerz, posypać grzankami i koperkiem.
2. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem.
3. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę.
4. Gotować aż warzywa bedą miękkie, po czym dodać pomidory z puszki i gotować około 5 minut.
5. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić przyprawami.
6. Zrobić grzanki. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10 minut.
7. Zupę wlać na talerz, posypać grzankami i koperkiem.