gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Zupa z czerwonej soczewicy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nie miałam pomysłu co ugotować - rosół miałam gotowy. Postanowiłam zrobić zupę krem z soczewicy była pyszna i szybko można taką przygotować.

Zupa z czerwonej soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy

 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 litry bulionu lub rosołu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 10 dkg serka topionego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • imbir mielony do smaku
  • curry do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • dodatkowo
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy
Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy pokrojoną cebulę ,czosnek,marchewkę i ziemniak .Warzywa smażymy cały czas mieszamy jeżeli trzeba to można podlać odrobiną bulionu. Soczewicę płuczemy zimną wodą odsączamy. Do garnka wlewamy bulion dodajemy usmażone warzywa i opłukaną soczewicę.Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Odlewamy chochlę zupy dodajemy do tego serek topiony pokrojony w kostkę mieszamy aż serek się rozpuści. Wymieszany serek wlewamy do zupy doprawiamy solą ,pieprzem,imbirem i curry.Zupę miksujemy blenderem na krem.Zupę najlepiej podać z grzankami. polecam!!!
Zupa z czerwonej soczewicy
Na patelni podsmażamy na masle warzywa
Zupa z czerwonej soczewicy
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie odsączamy.
Zupa z czerwonej soczewicy
Do bulionu dajemy podsmażone warzywa i soczewicę
Zupa z czerwonej soczewicy
odlewamy chochlę zupy dodajemy serek miksujemy

Tagi:

soczewica