Sposób przygotowania:
Pomidorowa soczewica z żurawinowym pesto
Gotujemy czerwoną soczewicę w lekko posolonej wodzie do miękkości. W rondelku na łyżce masła dusimy pokrojone pomidory i pokrojone jabłko (uprzednio obrane) Gdy zmiękną i zaczną się rozpadać zalewamy je bulionem warzywnym, dodajemy koncentrat, bazylię, harisę - gotujemy 10 minut. Miksujemy pomidory na krem, Do pomidorów dodajemy ugotowaną soczewicę - mieszamy , doprawiamy ostatecznie sola i pieprzem do smaku. Prażymy orzeszki pinii. Do moździerza wkładamy pokrojone liście bazylii, sól i czosnek.Ubijamy wszystko na dość gładką masę podlewając oliwą. Na końcu dodajemy orzeszki i ucieramy razem wszystko. Siekamy drobno żurawinę, dodajemy ją do pesto i mieszamy. Podajemy zupę z soczewicy i pomidorów z łyżką pesto z żurawiną.