jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Pomidorowa soczewica z żurawinowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łagodne, lekko słodkie dzięki suszonej żurawinie pesto pięknie przełamuje ostrość pomidorowej soczewicy.

Pomidorowa soczewica z żurawinowym pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa soczewica z żurawinowym pesto

 

  • zupa: 20 dag czerwonej soczewicy
  • 3 pomidory
  • 1 niewielkie jabłko
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz biały do smaku
  • 1 łyżeczka pasty harisy lub mała ostra papryczka
  • pesto: 2 łyżki orzeszków pini
  • pęczek bazylii
  • 100 ml oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa soczewica z żurawinowym pesto
Gotujemy czerwoną soczewicę w lekko posolonej wodzie do miękkości. W rondelku na łyżce masła dusimy pokrojone pomidory i pokrojone jabłko (uprzednio obrane) Gdy zmiękną i zaczną się rozpadać zalewamy je bulionem warzywnym, dodajemy koncentrat, bazylię, harisę - gotujemy 10 minut. Miksujemy pomidory na krem, Do pomidorów dodajemy ugotowaną soczewicę - mieszamy , doprawiamy ostatecznie sola i pieprzem do smaku. Prażymy orzeszki pinii. Do moździerza wkładamy pokrojone liście bazylii, sól i czosnek.Ubijamy wszystko na dość gładką masę podlewając oliwą. Na końcu dodajemy orzeszki i ucieramy razem wszystko. Siekamy drobno żurawinę, dodajemy ją do pesto i mieszamy. Podajemy zupę z soczewicy i pomidorów z łyżką pesto z żurawiną.
Pomidorowa soczewica z żurawinowym pesto
Gotujemy czerwoną soczewicę w lekko posolonej wodzie do miękkości.
Pomidorowa soczewica z żurawinowym pesto
Miksujemy uduszone z jabłkiem pomidory na krem.
Pomidorowa soczewica z żurawinowym pesto
Ubijamy wszystko na dość gładką masę podlewając oliwą.
Pomidorowa soczewica z żurawinowym pesto
Siekamy drobno żurawinę, dodajemy ją do pesto i mieszamy.