Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Zupa marchewkowo imbirowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna krem zupa słodko ostra, rozgrzewająca i syta, z dodatkiem jogurtu naturalnego łagodnieje, polecam.

Zupa marchewkowo imbirowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa marchewkowo imbirowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowo imbirowa
Ziemniaki, marchew, cebulę i imbir obierz i pokrój w   kostkę. Nie musi być równo. Podsmaż na oleju cebulę z liściem laurowym i imbirem, dodaj pokrojone ziemniaki, do których gdy się zeszklą dodaj marchewkę, delikatnie posól.

Wszystko razem podsmażaj ciągle mieszając około 8 minut.

Po tym czasie dodaj wodę lub wywar, dodaj pieprz i jeżeli potrzeba również sól. Gotuj na małym ogniu około 30 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie. Dodaj śmietanę i podgotuj jeszcze 5 minut.

Wyłącz gaz. Odczekaj aż chwilę przestygnie i zmiksuj wszystko na krem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj trochę przegotowanej wody lub wywaru. Dopraw do smaku.

Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i koperkiem. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się połączą.  
Zupa marchewkowo imbirowa
Podsmaż pokrojoną cebulę i mbir na odrobinie oleju
Zupa marchewkowo imbirowa
Dodaj następnie ziemniaki i marchewkę, podduś ciągle mieszając
Zupa marchewkowo imbirowa
Dodaj wywar lub wodę do podduszonych warzyw
Zupa marchewkowo imbirowa
Gdy warzywa będą całkiem miękkie dodaj śmietanę
Zupa marchewkowo imbirowa
Zblenduj lub zmiksuj wszystko na krem , w razie potrzeby dodaj wywar