Sposób przygotowania:
Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiejPrzygotowanie warzyw
Przygotowanie zupy rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów z suchych i twardych końcówek. Oczyszczone szparagi kroimy w kostkę.
Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę.
Przygotowanie zupy
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę oraz seler naciowy ok. 3-4 minut. Dodajemy szparagi oraz groszek. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Ugotowaną zupę miksujemy na krem.
Przed podaniem zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy plasterkami szynki parmeńskiej, kawałkami selera naciowego oraz posiekaną natką pietruszki,
slodkokwasnakuchnia1
grandepiccolacuoca