grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wiosenna zupa z zielonych warzyw, z groszku, szparagów, selera naciowego, pietruszki a dla dodatkowego smaku dodałam plasterki szynki parmeńskiej. Szybka i prosta w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczna.

Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej

Składniki:

Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej

 

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 g zielonych szparagów
  • 200 g groszku
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej

Przygotowanie warzyw

Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej
Świeży groszek możemy zastąpić mrożonym.

Przygotowanie zupy rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów z suchych i twardych końcówek. Oczyszczone szparagi kroimy w kostkę.
Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę.

Przygotowanie zupy

Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej
Dla uzyskania lepszego smaku, kawałki szynki parmeńskiej podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę oraz seler naciowy ok. 3-4 minut. Dodajemy szparagi oraz groszek. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Ugotowaną zupę miksujemy na krem.
Przed podaniem zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy plasterkami szynki parmeńskiej, kawałkami selera naciowego oraz posiekaną natką pietruszki,