grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii, niesamowicie aromatyczna, zielona, wiosenna i bardzo zdrowa.

Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii

Składniki:

Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii

Na 4 porcje

Sposób przygotowania:

Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii

Przygotowanie szparagów

Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii
Szparagi gotujemy al dente w zależności od tego jak są grube.

Oczyszczamy szparagi, odcinamy twarde końcówki. Warzywa gotujemy na parze ok. 5-10 minut.

Przygotowanie szpinaku

Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii
Szalotkę możemy zastąpić zwykłą białą cebulą.

W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę oraz 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak, który podsmażamy ok. 1-2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie zupy

Do garnka ze szpinakiem wlewamy gorący bulion. Dodajemy natkę pietruszki, pęczek bazylii oraz ugotowane szparagi. Zupę miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.