Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa krem ze szparagów i pora z kukurydzą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Krem szparagowy w niecodziennej wersji. Zupa szparagowa gęsta, sycąca a przy tym bardzo delikatna w smaku.

Zupa krem ze szparagów i pora z kukurydzą

Składniki:

Zupa krem ze szparagów i pora z kukurydzą

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem ze szparagów i pora z kukurydzą

Zupa szparagowa 1

Zupa krem ze szparagów i pora z kukurydzą
Warzywa z włoszczyzny dokładnie oczyszczamy

Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy i obieramy ze skórki.

Zupa szparagowa 2

Zupa krem ze szparagów i pora z kukurydzą
Oczyszczoną włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody

Oczyszczone warzywa zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Przez pół godziny gotujemy wywar. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy.

Zupa szparagowa 3

Zupa krem ze szparagów i pora z kukurydzą
Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w półtalarki

Por kroimy w pół talarki.

Zupa szparagowa 4

Zupa krem ze szparagów i pora z kukurydzą
Obrane szparagi kroimy na małe 1 cm kawałki

Szparagi obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki.

Zupa szparagowa 5

Zupa krem ze szparagów i pora z kukurydzą
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę

Ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę.

Zupa szparagowa 6

Zupa krem ze szparagów i pora z kukurydzą
Cebulę kroimy w małą kostkę

Cebule obieramy z łupin i kroimy w małą kostkę. Szklimy na tłuszczu.

Zupa szparagowa 7

Do wywaru dodajemy ziemniaki, por, podsmażoną cebulę. Gotujemy przez ok. 20 minut po czym całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z kukurydzą i posiekaną natką pietruszki.