Sposób przygotowania:
Zupa krem ze szparagów i pora z kukurydząZupa szparagowa 1
Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy i obieramy ze skórki.
Zupa szparagowa 2
Oczyszczone warzywa zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Przez pół godziny gotujemy wywar. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy.
Zupa szparagowa 3
Por kroimy w pół talarki.
Zupa szparagowa 4
Szparagi obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki.
Zupa szparagowa 5
Ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę.
Zupa szparagowa 6
Cebule obieramy z łupin i kroimy w małą kostkę. Szklimy na tłuszczu.
Zupa szparagowa 7
Do wywaru dodajemy ziemniaki, por, podsmażoną cebulę. Gotujemy przez ok. 20 minut po czym całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z kukurydzą i posiekaną natką pietruszki.
AniaHania