Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zielone szparagi zapiekane w szynce i serze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chrupiącym i pasującym dodatkiem będą również grzanki z bagietki czosnkowej - posypane ziołami i skropione oliwą z oliwek.

Zielone szparagi zapiekane w szynce i serze Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielone szparagi zapiekane w szynce i serze

 

  • 1/2 kg. zielonych szparagów (1 pęczek)
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 100 g. parmezan (starty)
  • 2 łyżki oliwy
  • czosnek (granulowany)
  • masło klarowane (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi zapiekane w szynce i serze
► Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów około 3cm, jeżeli mają grubszą skórkę to cienko obrać.

► Plastry szynki pociąć w długie około 1cm szerokie paski. Paski szynki owinąć wokół dwóch szparagów.

► Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego ułożyć obwinięte szynką szparagi i posypać je odrobiną czosnku, solą i pieprzem. Następnie skropić oliwą i solidnie posypać parmezanem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 190C / Termoobieg /. Następnie dodatkowo kilka minut w temperaturze 200C, pod górną grzałką grilla, aż ser zbrązowieje.
Zielone szparagi zapiekane w szynce i serze
Plastry szynki pociąć w długie szerokie paski - paski szynki owinąć wokół dwóch szparagów.
Zielone szparagi zapiekane w szynce i serze
Odciać zdrewniałe końcówki szparagów około 3cm - jeżeli mają grubszą skórkę to cienko obrać.