Sposób przygotowania:
Zielone szparagi zapiekane w szynce i serze
► Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów około 3cm, jeżeli mają grubszą skórkę to cienko obrać.
► Plastry szynki pociąć w długie około 1cm szerokie paski. Paski szynki owinąć wokół dwóch szparagów.
► Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego ułożyć obwinięte szynką szparagi i posypać je odrobiną czosnku, solą i pieprzem. Następnie skropić oliwą i solidnie posypać parmezanem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 190C / Termoobieg /. Następnie dodatkowo kilka minut w temperaturze 200C, pod górną grzałką grilla, aż ser zbrązowieje.
► Plastry szynki pociąć w długie około 1cm szerokie paski. Paski szynki owinąć wokół dwóch szparagów.
► Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego ułożyć obwinięte szynką szparagi i posypać je odrobiną czosnku, solą i pieprzem. Następnie skropić oliwą i solidnie posypać parmezanem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 190C / Termoobieg /. Następnie dodatkowo kilka minut w temperaturze 200C, pod górną grzałką grilla, aż ser zbrązowieje.
gosia56