BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dzisiaj serwuje pyszną zupę krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym. Zupka bardzo smaczna dla smakoszy tego warzywa.

Krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym

Składniki:

Krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym

 

  • kalafior 1 szt,
  • około 1 - 1,5 l bulionu
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 - 3 ząbki,
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki,
  • pieprz i sól do smaku,
  • przyprawa uniwersalna,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym
Kalafiora obieramy z liści, dzielimy na różyczki,zalewamy wodą i gotujemy do miekkości. Po ugotowaniu odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody.

Obraną i drobno pokrojoną cebulę razem z obranym przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na oleju do zeszklenia. Całość zalewamy gorącym bulionem drobiowo - warzywnym doprowadzając do zagotowania.

Po zagotowaniu studzimy, a następnie miksujemy zupę. Po zmiksowaniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki,doprawiamy do smaku pieprzem, solą przyprawą uniwersalną oraz gałką muszkatołową.

Podajemy z groszkiem ptysiowym.