BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1227]

Rosół z kluskami lanymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj serwuje smaczny rosołek z lanymi kluskami. Rosołek bardzo lubiany przez moją rodzinkę. Gotuje się go bardzo szybko.

Rosół z kluskami lanymi

Składniki:

Rosół z kluskami lanymi

 

  • Żeberka wieprzowe około 600 g,
  • skrzydełka z kurczaka 3 szt,
  • marchewka 1 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler kawałek,
  • natka pietruszki kilka gałązek,
  • sól,pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna do smaku,

 

  • Kluseczki lane,
  • jajka + mąka ( w zależności od ilości rosołu ),

Sposób przygotowania:

Rosół z kluskami lanymi
Mieso na rosół dokładnie płuczemy, zalewamy wodą gotujemy. Łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny wytworzone podczas gotowania. Dodajemy włoszczyznę i przyprawy.

Lane kluski - roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy mąkę(konsystencja powinno być trochę gęstszą od naleśnikowej ) dokładnie wymieszać na gładką masę. Roztrzepane jajka z mąką wlewamy na rosół, wlewając roztrzepujemy je widelcem.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki zielonej.

Zostawiamy na gazie do momentu zagotowania (zabulgotania) zupy.