Sposób przygotowania:
Rosół z kluskami lanymi
Mieso na rosół dokładnie płuczemy, zalewamy wodą gotujemy. Łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny wytworzone podczas gotowania. Dodajemy włoszczyznę i przyprawy.
Lane kluski - roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy mąkę(konsystencja powinno być trochę gęstszą od naleśnikowej ) dokładnie wymieszać na gładką masę. Roztrzepane jajka z mąką wlewamy na rosół, wlewając roztrzepujemy je widelcem.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki zielonej.
Zostawiamy na gazie do momentu zagotowania (zabulgotania) zupy.
Lane kluski - roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy mąkę(konsystencja powinno być trochę gęstszą od naleśnikowej ) dokładnie wymieszać na gładką masę. Roztrzepane jajka z mąką wlewamy na rosół, wlewając roztrzepujemy je widelcem.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki zielonej.
Zostawiamy na gazie do momentu zagotowania (zabulgotania) zupy.
gusia1000