Sposób przygotowania:
Zupa krem z kalafiora i ziemniaczanego puree
Kalafiora kroimy na mniejsze różyczki i dokładnie myjemy. Każdą z różyczek dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy je do garnka. Odkładamy kilka różyczek do dekoracji ( należy je ugotować w osolonej wodzie w osobnym garnku).
Całość zalewamy rosołem, dodajemy roztartą w palcach suszoną natkę pietruszki. Całość gotujemy do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodajemy puree z ziemniaków. Ja użyłam tego co zostało mi z poprzedniego dnia.
Jeśli nie mamy puree to możemy do garnka razem z kalafiorem wrzucić obrane i pokrojone z drobną kostkę ziemniaki.
Gotową zupę miksujemy na gładki krem.
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z niewielką ilością oleju. Wrzucamy marchew i przesmażamy do zmiany koloru. Następnie wierzch posypujemy cukrem. Podrzucamy zawartość patelni tak, by cukier pokrył każdy kawałek marchewki. Odstawiamy do ostudzenia.
Na talerz nakładamy porcję zupy. Na wierzchu układamy kawałki marchewki oraz różyczki kalafiora.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Całość zalewamy rosołem, dodajemy roztartą w palcach suszoną natkę pietruszki. Całość gotujemy do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodajemy puree z ziemniaków. Ja użyłam tego co zostało mi z poprzedniego dnia.
Jeśli nie mamy puree to możemy do garnka razem z kalafiorem wrzucić obrane i pokrojone z drobną kostkę ziemniaki.
Gotową zupę miksujemy na gładki krem.
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z niewielką ilością oleju. Wrzucamy marchew i przesmażamy do zmiany koloru. Następnie wierzch posypujemy cukrem. Podrzucamy zawartość patelni tak, by cukier pokrył każdy kawałek marchewki. Odstawiamy do ostudzenia.
Na talerz nakładamy porcję zupy. Na wierzchu układamy kawałki marchewki oraz różyczki kalafiora.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
AniaHania
misia5
Magdalena88
Jagodowa
skuter5
misia5
Bardzo się cieszę :)
misia5
Dziękuję :) Miło mi :)
misia5
Zapraszam :) Marchewki są chrupkie. Jeśli wolisz miękkie możesz po przesmażeniu marchewek jak zmienią kolor wlać na patelnię pół szklanki wody i dusić je na wolnym ogniu. Gdy płyn odparuje dać cukier i dalej jak w przepisie :)
biedroneczki
mocsłodkości
misia5
Cieszę się, że przepis Ci się podoba :)
misia5
Dziękuję :)