jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa krem z kalafiora

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Zupa pysznie smakuje, a dodatek boczku nie tylko nadaje jej aromatu, ale sprawia, że jest bardzo sycąca.

Zupa krem z kalafiora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z kalafiora

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalafiora
Por kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w kostkę. W garczku rozpuszczamy masło. Na rozpuszczone wsypujemy przygotowane warzywa i obsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze około 1 minutę. Następnie całość podlewamy bulionem i dokładamy kalafior (podzielony na różyczki). Całość gotujemy do momentu jak warzywa staną się miękkie. Między czasie boczek kroimy w kostkę i przysmażamy. Gdy warzywa są już miękkie zupę miksujemy na krem i ponownie stawiamy na gazie. Zabielamy ją śmietaną i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy. Gorącą porcjujemy na talerze. Zupę podajemy udekorowaną natką pietruszki. Dodatkowo na wierzch wykładamy zrumieniony boczek.
Zupa krem z kalafiora
Przysmażone warzywa podlewamy bulionem. Gotujemy
Zupa krem z kalafiora
Boczek kroimy w kostkę , przytapiamy na patelnii
Zupa krem z kalafiora
Gdy warzywa są gotowe całość miksujemy na gładką masę.
Zupa krem z kalafiora
Gotową zupę delikatnie zabielamy i doprawimy do smaku

Tagi:

kalafior