Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

SUPERPRZEPIS

Krem z pieczonych papryk

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw - ta pieczona ma zupełnie inny smak. Warto przygotować z niej pyszny krem o odkryć na nowo to pełne witamin warzywo ; )

Krem z pieczonych papryk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z pieczonych papryk

 

  • 750 gram czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ - 1 papryczka chilli
  • 500-750 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Kilka liści kolendry (opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych papryk
Papryki myjemy, osuszamy, kroimy na pól i usuwamy gniazda nasienne. Papryki (skórką do góry) układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.

Skórka papryki powinna się w tym czasie mocno zarumienić a nawet lekko przypalić – o to chodzi. Upieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy i odstawiamy na 20-30 minut.

Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki – 2 połówki odkładamy resztę kroimy w paseczki.

W garnku na oliwę z oliwek przesmażamy pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy posiekaną papryczkę chilli i pokrojoną upieczoną paprykę – smażymy 1 minutę.

Paprykę zalewamy 500 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu około 20 minut.

Zupę lekko studzimy, blendujemy. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt rzadka odparowujemy ją, jeśli zbyt gęsta dodajemy resztę bulionu.

Zupę serwujemy na gorąco z kleksem z jogurtu z pokrojoną w kostkę papryką i listkami kolendry, smacznego ; ) 
Krem z pieczonych papryk
Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pieczemuy 20 minut w 200 stopniach
Krem z pieczonych papryk
W garnku na oliwię przesmażamy pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem
Krem z pieczonych papryk
Dodajemy obroną, pokrojoną pieczoną paprykę
Krem z pieczonych papryk
Wlewamy bulion, gotujemy 20 minut, blendujemy