Sposób przygotowania:
Krem z pieczonych papryk
Papryki myjemy, osuszamy, kroimy na pól i usuwamy gniazda nasienne. Papryki (skórką do góry) układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Skórka papryki powinna się w tym czasie mocno zarumienić a nawet lekko przypalić – o to chodzi. Upieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy i odstawiamy na 20-30 minut.
Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki – 2 połówki odkładamy resztę kroimy w paseczki.
W garnku na oliwę z oliwek przesmażamy pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy posiekaną papryczkę chilli i pokrojoną upieczoną paprykę – smażymy 1 minutę.
Paprykę zalewamy 500 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu około 20 minut.
Zupę lekko studzimy, blendujemy. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt rzadka odparowujemy ją, jeśli zbyt gęsta dodajemy resztę bulionu.
Zupę serwujemy na gorąco z kleksem z jogurtu z pokrojoną w kostkę papryką i listkami kolendry, smacznego ; )
Skórka papryki powinna się w tym czasie mocno zarumienić a nawet lekko przypalić – o to chodzi. Upieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy i odstawiamy na 20-30 minut.
Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki – 2 połówki odkładamy resztę kroimy w paseczki.
W garnku na oliwę z oliwek przesmażamy pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy posiekaną papryczkę chilli i pokrojoną upieczoną paprykę – smażymy 1 minutę.
Paprykę zalewamy 500 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu około 20 minut.
Zupę lekko studzimy, blendujemy. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt rzadka odparowujemy ją, jeśli zbyt gęsta dodajemy resztę bulionu.
Zupę serwujemy na gorąco z kleksem z jogurtu z pokrojoną w kostkę papryką i listkami kolendry, smacznego ; )
Jagodowa
Magdalena88