Sposób przygotowania:
Krem z pieczonej papryki
Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe włókna. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki (mniejsze cebule na pół). Na blaszce z wyposażenia piekarnika ułożyć papryki skórką do dołu, ćwiartki cebuli i ząbki czosnku w łupinkach, warzywa skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termo obiegiem, piec około 40 minut. Gdyby cebula zaczęła się za mocno przypalać, warto wyjąć ją wcześniej. Paprykę obrać ze skórki. Jeśli skórka nie chce odchodzić, gorącą paprykę włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do wystudzenia – wówczas się zaparzy i skórka bardzo ładnie da się zdjąć. Do rondelka przełożyć obraną paprykę, cebulę i wyciśnięty z łupinek czosnek, zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, odstawić do lekkiego przestudzenia, żeby nie stępiły się ostrza blendera. Całość zmiksować, ponownie podgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Ja podałam zupę z groszkiem ptysiowym, ale wspaniale pasowałyby do niej grzanki z razowego chleba. *** Domowy bulion warzywny przygotowałam na włoszczyźnie świeżej i suszonej, z dodatkiem ziela angielskiego i laurowego liścia.
darmiona
edytaha
Wiemy co dobre :)
edytaha