edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krem z marchwi z pieczoną papryką

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą.

Krem z marchwi z pieczoną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z marchwi z pieczoną papryką

 

  • Proporcje na naprawdę dużą porcję:
  • 60 dag purpurowej marchwi – odmiana Deep Purple (waga po obraniu)
  • 1 duży ziemniak (15-20 dag)
  • 1 duża czerwona papryka
  • łyżka masła
  • 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki
  • bardzo duży ząbek czosnku
  • czerwona czubryca
  • czerwona papryka w proszku – u mnie słodka w sporej ilości
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • gęsta śmietana 18% do przybrania

Sposób przygotowania:

Krem z marchwi z pieczoną papryką
Paprykę umyłam, ułożyłam na wysokim ruszcie mikrofalówki i piekłam każdą z trzech stron (papryka miała trzy boczki) po 5 minut na najwyższej mocy. Bezpośrednio po wyjęciu z mikrofalówki włożyłam do foliowej torebki, ściśle związałam i odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki (do tej czynności założyłam rękawiczki, bo purpurowa marchew bardzo brudzi).



Ziemniaka obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Ząbek czosnku obrałam i drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim marchew i ziemniaka, chwilę przed końcem dorzuciłam czosnek. Zalałam wrzącym bulionem. Paprykę obrałam ze skóry i pokroiłam w kosteczkę. Zachowałam przy tym wypływający ze środka sosik i dodałam go wraz z papryką do rondla. Dosypałam troszkę czubrycy i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Zmiksowałam blenderem, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sporą ilością papryki w proszku, sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną czubrycy. Ponownie podgrzałam. Zupę podałam przybraną wzorkiem ze śmietany. **Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać jeszcze bulionu.
Krem z marchwi z pieczoną papryką
Obraną i opłukaną marchew pokroiłam w kawałki.
Krem z marchwi z pieczoną papryką
Upieczoną i obraną paprykę pokroiłam w kosteczkę.
Krem z marchwi z pieczoną papryką
Marchew i ziemniaka obsmażyłam na maśle.
Krem z marchwi z pieczoną papryką
Wlałam bulion i wrzuciłam pokrojoną paprykę.