migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa krem z pieczonej papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszna i prosta zupka krem z nutką wędzonej papryki. Dobrze smakuje na ciepło ale pyszna jest też na zimno jako chłodnik.

Zupa krem z pieczonej papryki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa krem z pieczonej papryki

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonej papryki
Paprykę i pomidory przekroić na pół. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pokrojone warzywa, skórką do góry. Między pomidorami i papryką ułożyć też ząbki czosnku. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 30 minut.

Podpieczone warzywa zostawić na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie czosnek wycisnąć z łupinki a z pomidorów ściągnać skórkę, przełożyć do garnka. Paprykę oczyścić z nasion i obrać ze skórki i również przełożyć do garnka.

Warzywa zalać bulionem, dodać wędzoną paprykę i gotować 10-15 minut aż papryka bedzie mięciutka. Potem zupkę zestawić z ognia i zmiksować blenderem. Nałożyć do miseczki, na wierzchu pokruszyć odrobinę sera fety i podawać.
Zupa krem z pieczonej papryki
Paprykę i pomidory przekroić na pół. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Zupa krem z pieczonej papryki
Podpieczone warzywa zostawić na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie czosnek wycisnąć z łupinki a z pomidorów ściągnać skórkę, przełożyć do garnka.
Zupa krem z pieczonej papryki
Warzywa zalać bulionem, dodać wędzoną paprykę i gotować 10-15 minut aż papryka bedzie mięciutka. Potem zupkę zestawić z ognia i zmiksować blenderem.

Tagi:

papryka