agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

krem z pomarańczami i biszkoptami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny deser,któremu nikt się nie oprze. Smacznego!

krem z pomarańczami i biszkoptami

Składniki:

krem z pomarańczami i biszkoptami

 

  • 25 dag sera twarogowego (najlepiej trzykrotnie mielonego)
  • 15 dag chudego twarogu ( nie może być kwaśny)
  • 3 duże pomarańcze
  • 2 jajka
  • 8 łyżek mocnej, schłodzonej kawy ( najlepiej rozpuszczalnej)
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 12 podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania:

krem z pomarańczami i biszkoptami
Biszkopty przełamać na pół, ułożyć w czterech dekoracyjnych, szklanych pucharkach.Skropić je kawą. Obrać pomarańcze, usuwając tez błonkę między cząstkami. jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek.Twaróg utrzeć ze zmielonym serem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i likierem na gładki krem. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie przemieszać ją z kremem. Obrane cząstki pomarańczy ułożyć na biszkoptach w pucharkach. Przelać na nie porcje kremu serowego. Całość posypać startą czekoladą. do chwili podania deseru trzymać w lodówce.