BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Krem z warzyw

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj ugotowałam zupę krem z warzyw .Zupa bardzo prosta w przygotowaniu,szybka i sycąca a na dodatek bardzo smaczna. Podana z groszkiem ptysiowym smakuje wybornie i kusząco.

Krem z warzyw Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Krem z warzyw

 

  • cebula 3 szt. średniej wielkości,
  • marchewki 2 szt,
  • ziemniaki 4 szt,
  • olej 3 łyżki,
  • seler 1/4 szt,
  • pietruszka zielona pęczek,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • bulion około 500 ml,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,

Sposób przygotowania:

Krem z warzyw
Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę a następnie lekko podsmażyć.

Do podsmażonej cebuli dodać obrane ,pokrojone w plastry marchewki, obrane pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obrany pokrojony seler.

Całość dusić około 15 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Zalać ugotowanym wcześniej bulionem i gotować jeszcze około 15 minut.

Po ugotowaniu i lekkim wystudzeniu zmiksować blenderem.

Doprawić do smaku solą ,pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Podawać z dodatkiem groszku ptysiowego.
Krem z warzyw
Warzywa obrać ,opłukać i przygotować do obróbki
Krem z warzyw
Obraną cebulę pokroić w większą kostkę albo w piórka
Krem z warzyw
Obraną ,pokrojoną cebulę zeszklić na oleju
Krem z warzyw
Do zeszklonej cebuli dodać obrane ,pokrojone w plastry marchewki
Krem z warzyw
Dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki oraz seler
Krem z warzyw
Całość zalać bulionem tak by warzywa były przykryte
Krem z warzyw
Pietruszkę zieloną i koperek opłukać a następnie poszatkować
Krem z warzyw
Poszatkowaną pietruszkę i koperek dodać do zupy
Krem z warzyw
Pogotować około 10 - 15 minut i zmiksować