Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z ziołami i ryżemETAP 1:
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i włożyć do garnka. Pora pokroić na kawałki i dodać do garnka. Włożyć umyte podudzia i zalać wodą tak aby wszystko przykryła (ok. 1,5-2 l). Wrzucić listek i ziele angielskie, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zagotować. Wrzucić kostkę rosołową.
Gotować ok. 30 minut po czym dodać koncentrat pomidorowy, ząbki czosnku, roztarte zioła prowansalskie i majeranek. Gotować następne 15-20 minut i dodać śmietankę aż do uzyskania odpowiedniego stopnia zabielenia. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz paprykami w proszku.
Pogotować jeszcze kilka minut i wyłączyć. Zupę przecedzić pozostawiając sam wywar. W oddzielnym garnku ugotować ryż. Porcję ryżu nałożyć do miseczki. Zalać zupą. Włożyć marchewkę i podawać.