zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2417]

Zupa krem z marchewki i soczewicy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś znowu pyszna zupa krem z dodatkiem czerwonej soczewicy. Mam jesień więc taka zupa będzie idealna .

Zupa krem z marchewki i soczewicy

Składniki:

Zupa krem z marchewki i soczewicy

 

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 5 dużych marchewek
  • 150 g cukinii
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 nacie selera
  • 2 liście pora
  • 3 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 l wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek słodkiej śmietany
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem z marchewki i soczewicy
Skrzydełka ugotować razem z warzywami do miękkości na małym ogniu, posolić.

Gdy wszystko jest prawie miękkie dodać koncentrat i gotować dalej. Potem wyjąć seler i por ( jeśli chcecie możecie zostawić ).

Mięso ze skrzydełek oddzielić od kości. Do wywaru z warzywami, dodać mięso ze skrzydełek, soczewicę i śmietanę i zblendować zupę na krem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Zupę podawać gorącą z koperkiem.