Sposób przygotowania:
Zielona zupa krem
Szpinak rozmrozić.Obrać cebulę oraz czosnek, drobniutko posiekać. Rozgrzać na patelni masło dodać posiekany czosnek oraz cebulę.
Przesmażyć chwilę. Uważać, żeby czosnek się nie przypalił , bo będzie gorzki.
Obrać pozostałe warzywa, umyć.
Następnie pokroić w kostkę.Do garnka wlać 1,4 litra wody, włożyć pokrojone warzywa oraz liście lubczyku. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać szpinak przesmażony, wymieszać. Gotować razem parę minut.
Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku solą , sokiem z cytryny oraz pieprzem. Zupę krem ze szpinaku można podać np z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Przesmażyć chwilę. Uważać, żeby czosnek się nie przypalił , bo będzie gorzki.
Obrać pozostałe warzywa, umyć.
Następnie pokroić w kostkę.Do garnka wlać 1,4 litra wody, włożyć pokrojone warzywa oraz liście lubczyku. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać szpinak przesmażony, wymieszać. Gotować razem parę minut.
Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku solą , sokiem z cytryny oraz pieprzem. Zupę krem ze szpinaku można podać np z groszkiem ptysiowym lub grzankami.