Ada / Pora coś zjeść

Ada / Pora coś zjeść

Szef Kuchni
[Przepisów: 9]

Zupa krem z topinambura i gruszek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupy kremy to zdecydowanie moje ulubione zupy. Topinambur podkreślony słodkim smakiem gruszki i uzupełniony chrupkim boczkiem i migdałami. Pyszna zupa!

Zupa krem z topinambura i gruszek

Składniki:

Zupa krem z topinambura i gruszek

 

  • 500 g topinambura
  • 2 gruszki
  • ok. 800 ml wody lub delikatnego bulionu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • płatki migdałowe
  • plastry boczku

Sposób przygotowania:

Zupa krem z topinambura i gruszek
Obrany topinambur i gruszki (usuń gniazda nasienne) pokrój na małe kawałki, zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości. Zblenduj na gładki krem, do śmietanki dodaj odrobinę zupy aby ją zahartować, wlej do pozostałych składników, dopraw i zagotuj.

Płatki migdałowe zrumień na złoto na suchej patelni, a plastry boczku pokrojone w małe paski podsmażamy na patelni aż będą rumiane i chrupkie jak chipsy.

Zupę podajemy posypaną boczkiem i migdałami.